Kulttuurishokki: Valmistautuminen


Tästä alkaa mun blogin ensimmäinen postaussarja, ja jo kesällä keksin, että haluan kirjoittaa kulttuurishokista tämän mun vaihtoni ajan! Tästä voi nimittäin olla hyötyä jollekin muullekin, mutta ennen kaikkea mun on näin hauska ja helppo seurata myös itse tätä matkaani, ja kuinka suhtaudun vieraaseen maahan. Tämä ensimmäinen osa kulttuurishokkiin valmistautumisesta mun piti kirjoittaa ja julkaista jo ennen lähtöä, mutta sattuneista syistä ei mulla ollut aikaa. Kuitenkin, takana on nyt vasta niin vähän päiviä, joten eiköhän tähän voi vielä pureutua :)

Kulttuurishokki tarkoittaa siis vieraaseen maahan sopeutumisen vaikeutta. Siinä on monta eri vaihetta, jotka vähän vaihtelevat lähteen mukaan, mutta itse jaan sen valmistautumisen lisäksi viiteen; alkuihastus, kriisi, hyväksyntä, sopeutuminen ja paluushokki.



 Kuinka sitten kulttuurishokkiin voi valmistautua? 

1. Ihan ensimmäisenä, tiedosta mahdollinen/todennäköinen kulttuurishokki. Tiedosta, että sä tulet kokemaan sen ja että ne tulevat fiilikset on ihan ok.

2. Ota kohdemaasta selvää. Lue vieraasta kulttuurista etukäteen ja tutustu siihen, jotta tiedät vähän mitä odottaa. Parasta on selailla vaikkapa keskustelupalstoja tms, joissa ihmiset kertovat omia kokemuksiaan, sillä siellä lukee niitä oikeita kokemuksia myyvien matkaesittelyiden sijaan.

3. Ylempään viitaten, voit myös etsiä eroavaisuuksia kohdemaan kulttuurin ja oman kulttuurisi välillä, jotta osaat varautua just niihin eroihin paremmin. Yleensä ne erot järkyttää nimittäin eniten.

4. Mieti jo etukäteen, mitä teet kun kulttuurishokin kriisivaihe iskee, eli siis se rankin hetki ruusuisen alun jälkeen. Sä voit esimerkiksi etsiä valmiiksi kohdemaasta muita suomalaisia koska vertaistuki saattaa auttaa. Voit myös suunnitella kohdemaassa "turistireissuja" kriisivaiheen ajalle, koska se saattaa pidentää alkuihastus-vaihetta. Tarkkaa hetkeä ei toki voi tietää koska se kriisivaihe iskee, mutta voit suunnitella etukäteen, mitä kivaa voit tehdä sitten kun sen aika on.

5. Valmistaudu "lohduttautumaan" kotimaan jutuilla. Ota mukaan esimerkiksi ruisleipää tai Fazerin suklaata, jotka saattavat helpottaa sun oloa kun koti-ikävä iskee.

6. Ota mukaan päiväkirja, johon voit kirjoitella ajatuksia ylös kulttuurishokin aikana. Fiilisten kirjoittaminen ylös auttaa usein ainakin mulla, kun saa tyhjennettyä pään paperille tai ruudulle.



Oikeastaan tärkeimpänä valmistautumisessa on siis tiedostaminen ja kohdemaan kulttuuriin perehtyminen jo etukäteen, jotta yllätyksiä olisi mahdollisimman vähän. Keinot koti-ikävän helpottamiseen ovat myös tärkeitä. Mä itse oon aina ollut tosi kiinnostunut englantilaisesta kulttuurista, ja siksi oonkin jo valmiiksi perehtynyt siihen aika hyvin. Keväällä oltiin myös viikon reissulla Lontoossa, jolloin ehdin tutustua maahan ja kulttuurin hiukan ominkin silmin. Tuossa viikon ajassa ei mitään kulttuurishokkeja ehtinyt tietenkään tulla, mutta luulen ja toivon sen silti auttaneen mua vähän. Näiden lisäksi puran ajatuksia tänne blogiin.



Tällä hetkellä mä oon aika neutraaleilla fiiliksillä Englantia kohtaan, enkä edes ole varma onko kulttuurishokin alkuihastuskaan vielä kunnolla päässyt valloilleen :D Palataan siihen kuitenkin sitten seuraavassa osassa, joka toivottavasti ilmestyy mahdollisimman pian!

Tässä tekstissä on käytetty lähteenä EVTEK-Ammattikorkeakoulun Opinto-opasta.

Kommentit